21 Mar 2019,
Awearness Fashion

Bij Elsien Gringhuis is duurzaamheid een totaalplaatje

Fashion Revolution Week, we posten er al de hele week over en laten graag merken zien die antwoord geven op de vraag #WhoMadeMyClothes? Elsien Gringhuis, pionier op het gebied van duurzaamheid in mode en toevallig ook nog eens één van onze fair fashion favorieten, laat graag zien hoe zij duurzaamheid toepast bij haar label. Het is duidelijk dat zij echt overal over na heeft gedacht. Laat je inspireren door haar transparante en eerlijke verhaal.

Bij Elsien Gringhuis gaat het om het totaal. Van ontwerp tot uiteindelijk product. En alles wat daar tussenin zit. Van het contact met klanten en toeleveranciers, de manier waarop ze met energie omgaan en overproductie tot hoe ze hun merk presenteren.

Elsien Gringhuis is een typisch slow fashion label. Ze streven naar een zo tijdloos mogelijk ontwerp van hoge kwaliteit en goede pasvorm. Om die reden werken we ook niet meer met seizoencollecties, maar met BOOKS. In die BOOKS ontstaan op organische wijze nieuwe CHAPTERS. Alle items zijn na te bestellen zolang de stoffen leverbaar zijn.

Ze produceren alleen op bestelling om onnodige productie te voorkomen. Alles wordt 100% in Nederland geproduceerd. In eigen studio, met freelancers en een klein atelier om de hoek.

Hiermee willen ze het vakmanschap in eigen land stimuleren en reduceren zo ook hun carbon footprint. En daarbij zijn we ook nog heel erg flexibel wat betreft productie. Zo kan de klant het hele jaar door bestellen en kunnen ze afhankelijk van stoffen binnen 3 tot 5 weken leveren.

Elsien Gringhuis is ook transparant over de materialen waarvan de kleding gemaakt wordt. Qua materialen werken ze voor 80% met gecertificeerde sustainable materialen. De overige 20% is helaas nog niet mogelijk om verschillende redenen.  Maar ze maken ten allen tijde weloverwogen keuzes en kwaliteit staat daarbij voorop.

Daarnaast werken ze graag samen met mensen die hun idealen waarderen. Ze vinden het contact met de wereld om hen heen net zo belangrijk als hoe ze onze producten maken.  Het gaat daarbij om betrokkenheid en openheid. Ook hierin gaat het uiteindelijk om de kwaliteit van het contact. “Om die reden hebben we zeer trouwe klanten, we bouwen echt iets samen op”, aldus Elsien.

Dit werkt zelfs door in de keuze van modellen. Gringhuis: “We willen geen meisjes van 16, die nog half kind zijn. Maar diverse vrouwen van verschillende leeftijden die onze kleding ook echt zouden dragen en daarbij ook iets te vertellen hebben! Deze bundelen we vervolgens in STORIES.

“Kleding wordt nog altijd door mensen gemaakt!”

Elsien is één van de allereerste modeontwerpers die wij leerden kennen voor wie duurzaamheid een way of life is en geen marketingstrategie. Elsien zegt daarover: “dat is ook de reden dat we ons niet per se als duurzaam merk presenteren. We vertellen het wel aan wie het wil horen, maar het staat niet op de voorgrond. In eerste instantie koopt men het omdat men het mooi vindt”.

Tenslotte geeft Elsien antwoord op de vraag wat er volgens haar zou moeten gebeuren om de kledingindustrie te verduurzamen?

“Er moet nog heel veel gebeuren. Wat mij het meest stoort is de prijsperceptie van de consument. De consument heeft een enorme invloed door zijn koopgedrag. En doordat men gewend is geraakt aan absurd lage prijzen voor kleding is dit heel lastig om mensen in te laten inzien dat een kledingstuk nou eenmaal veel meer kost. Ik merk dat dagelijks. Als je mensen dan uitlegt hoe de prijs van kledingstuk wordt opgebouwd, dan snappen ze het beter en zijn vaak zelfs verbaasd. Maar vervolgens denken ze toch vaak eerder aan hun portemonnee dan aan een goed gemaakt product wat misschien wat meer kost. Ik nodig mensen altijd graag uit om zelf eens een kledingstuk te komen maken. Als je weet hoeveel tijd en energie er in zit dan ga je echt anders kijken en denken.

En het is waar. Iedere aankoop is een keuze. Wanneer mensen zich bewuster zouden zijn van de wereld erachter, kan dat leiden tot een andere mindset en andere aankoopkeuzes. Daar is Awearness Fashion op geënt. Op het inspireren bij het maken van eerlijker en duurzamere keuzes. Elsien Gringhuis is hier een geweldig voorbeeld van.

ElsienGringhuis--®TseKao-MIRROR-HRElsienGringhuis--®TseKao-CHAIR-HRElsienGringhuis--®TseKao-SHADOW-HR
Foto’s collectie Elsien Gringhuis door Tse Kao

Like dit bericht? Deel het!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1