21 Mar 2019,
Awearness Fashion

19/3/16 t/m 12/3/17 Dutch Design on the move – TextielMuseum Tilburg

Een stoel gemaakt van vodden en een bundel zwarte kabels met gloeilampen als kroonluchter: deze onconventionele ontwerpen slaan in 1993 tijdens de meubelbeurs in Milaan in als een bom. De concep­tuele, humoristische ontwerpen die het platform Droog Design vanaf die tijd in Milaan presenteert, maken internationaal furore.

‘Switch. Dutch Design on the Move 1990 – 2015’  biedt een inspirerend en gevarieerd overzicht van 25 jaar ‘Dutch Design’. Aan de hand van de thema’s duurzaamheid, ambacht & innovatie, poëzie & verhalen en ontwerpend onderzoek’ worden textiele producten, meubels en installaties van spraakmakende ontwerpers gepresenteerd. Ontwerpers als Tejo Remy, Marcel Wanders, Hella Jongerius en Jurgen Bey zetten duurzaamheid, ambacht en innovatie op de vormgevingsagenda en creëren een aantal iconische ontwerpen. Een jongere generatie ontwerpers, veelal opgeleid aan de Design Academy Eindhoven, intensiveert het onderzoek naar materiaal en techniek. Textiel wordt hierdoor als discipline opnieuw op de kaart gezet.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid is in de afgelopen 25 jaar door ontwerpers nadrukkelijk geagendeerd. Gezien de grote milieuvervuiling en de sociale misstanden die met de textielproductie gepaard gaan is dit een bijzonder urgent onderwerp. Naast de ‘Voddenstoel’ van Tejo Remy en zijn recentere werk met gerecycled textiel, is de ‘Garenmachine’ van Atelier NL te zien (zie foto). Deze illustreert hoe van bonen en aardappelen biologisch afbreekbaar garen kan worden vervaardigd. Het belang van de kringloop kenmerkt ook het werk van Claudy Jongstra, die eind jaren 90 bekend wordt met vilten doeken voor het interieur. Zij beschikt niet alleen over een eigen schapenkudde en een tuin met verfplanten, maar ook over een speciaal ontwikkelde robot voor het viltwerk. Op die manier houdt de ontwerper de productie van het begin tot het einde in eigen hand.

Foto: Joep Vogels i.o.v. Het TextielMuseum

Like dit bericht? Deel het!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1