21 Apr 2019,
Awearness Fashion

Zelf wasmiddel maken

Hier een recept voor zelf wasmiddel maken bestaande uit 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was

80 gram geraspte of fijngesneden Marseille zeep (of vloeibare variant, nog makkelijker!)*

40 gram (baking) soda (alleen voor de witte was)

5 liter water (kokend)

60 druppels etherische olie

*Marseillezeep (vloeibaar of blok) is b.v. te koop bij Dille & Kamille of Holland & Barret. Het bestaat voor 79% uit olijfolie.

Kook een liter water. Voeg de geraspte, fijngesneden of vloeibare Marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Alleen voor de witte was
Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan)

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe b.v. lavendel voor een heerlijke geur. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

++

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (dit gaat het beste met de staafmixer want dan krijg je een mooi vloeibaar wasmiddel maar  het gaat ook met een houten lepel)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig. Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

UA-23259673-1