21 Mar 2019,
Awearness Fashion

Fairtrade project Ways of Change 26/3 bij Floortje naar het einde van de wereld

Ways of Change verkoopt sieraden en accessoires die met de hand worden gemaakt door vluchtelingen helemaal in het Noorden van Thailand op de grens met Birma. Vaak beschikken deze mensen over bijzondere vaardigheden in het maken van sieraden op traditionele wijze. Authentiek vakmanschap dus. We kregen de kans om live te spreken met Cara Boccieri van Ways of Change via Skype.

Afgelopen zondag was ze te zien in Floortje naar het einde van de wereld. Floortje Dessing die niet alleen de hele wereld over reist, zet zich ook in voor fair fashion (ze heeft een aantal Nukihiva winkels in NL). Ze heeft een aantal dagen doorgebracht bij de mensen van dit bijzondere project dat een eerlijke beloning voor de makers garandeert en hen de kans geeft hun leven weer echt op te bouwen met behulp van het maken en verkopen van prachtige handgemaakte sieraden.

“Met name voor vrouwen is het belangrijk om op deze manier een bestaan op te bouwen, b.v. de ‘Longneck’ (Karen) vrouwen hebben anders geen andere optie dan zichzelf in te zetten als toeristische attractie”, aldus Cara.

Cara noemt het een echte co-creatie. De mensen maken de producten; zij geeft hen  manieren om het op de markt te brengen. Ze delen ideeën en waarderen elkaars vaardigheden. De mensen krijgen training in ondernemerschap en leren ze hoe ze met alternatieve energiebronnen kunnen omgaan. De bedoeling is dat de mensen op den duur zelfstandig en zelfvoorzienend dit project gaan voortzetten zodat Cara zo’n zelfde concept elders op de wereld kan starten.

Cara vertelde dat het vooral werkt omdat zij daar echt is gaan wonen en het vertrouwen van de mensen gewonnen heeft en de ruimte heeft gekregen om dit samen met hen op te bouwen. Ze woont er nu 2,5 jaar en heeft al eerder in Thailand, India, Costa Rica en Australië gewoond nadat ze op 23-jarige leeftijd haar geboorteland Amerika verliet. Het bijzondere is dat ze inmiddels niet alleen Thais maar ook twee traditionele talen heeft leren spreken zodat ze ook echt met de mensen kan communiceren.

Zij gelooft in de gedachte dat je moet kijken naar wat mensen nog wel kunnen, ook in het geval van vluchtelingen die in een kamp wonen. Een mooie positieve benadering die wij graag uitdragen. Daarom is Cara Boccieri op 14 juni onze speciale gast tijdens het Awearness Fashion Café. Zij zal daar haar verhaal vertellen en de sieraden laten zien (en verkopen natuurlijk).

De uitzending was op zondag 26 maart om 21.25u op NPO 1

De prachtige Ways Of Change fairtrade sieraden en accessoires koop je op de Ways Of Change webshop (ze verschepen de spullen wereldwijd) en geven op dit moment aan de Nederlandse shoppers een mooie korting van 21% op de spullen. Dus sla je slag! Doneren aan het project kan ook.

Een deel van de collectie wordt op dit moment via 1 Nederlandse webwinkel verkocht: Feliz Lifestyle.

Al decennia lang verzetten etnische Birmese minderheden zich tegen de regering. De minderheden in het grensgebied met Thailand worden met geweld onderdrukt. Ongeveer 340.000 Birmese vluchtelingen worden in vluchtelingenkampen en door de lokale Thaise bevolking opgevangen. Er zijn vele urgente noden, zoals een schaarste aan voedsel en onvoldoende toegang tot schoon drinkwater. Het is geweldig dat er projecten zoals Ways of Change zijn!

Like dit bericht? Deel het!

4 Reacties

 1. Natacha 25 maart 2017 at 08:21

  Super dat jullie aandacht besteden aan dit mooie project! Wij kijken ook enorm uit naar de mooie beelden van Floortje a.s. zondag en vieren dat met een feestelijke aanbieding!

 2. Fernand Van Tricht 1 april 2017 at 03:34

  Een prachtig programma!.
  Ik woon in Thailand al 14 j en heb al enkele malen Mae Hong Son bezocht.
  Zie alle programma’s van Floortje op BVN.
  Ik wil Cara Boccieri wel eens bezoeken in Ban Mai Nai Soi.
  Ik help kinderen in Phnom Penh met eten en drinken.
  Sawasdee khap
  Fernand Van Tricht

  • Jeannette 1 april 2017 at 08:52

   Beste Fernand, mooi werk wat je doet! Wij kunnen jullie in contact brengen met elkaar. Leuk!

   • Fernand Van Tricht 15 april 2017 at 04:11

    Hallo
    Momenteel ben ik Cambodia Phnom Penh.
    Op 21 juni naar Belgie tot 17 aug.
    Eens terug in Thailand ga ik plannen maken om naar Ban mai nai soi te gaan.
    Is Cara daar dan in haar hutje?
    Heb wel enkele foto’s van haar hutje.
    Grtn Fernand

Laat een bericht achter

UA-23259673-1