21 Apr 2019,
Awearness Fashion

Hacked: kritiek op hedendaagse mode-industrie

Met hun project Hacked leveren modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum commentaar op het hedendaagse fenomeen van fast fashion, mode die op basis van snel op elkaar volgende collecties, goedkoop in de winkels hangt.

Door de overproductie van deze industrie te hergebruiken en te upcyclen, transformeren Van Slobbe en Van Benthum zichzelf van productontwerpers in procesontwerpers, die restpartijen benaderen als materiaal. Hacked is niet alleen een kritiek op de effecten van de hedendaagse mode-industrie, maar ook een onderzoek naar een mogelijk nieuwe rol voor de modeontwerper in het ontwerp- en productieproces.

HACKED wil juist vertraging veroorzaken, om zo waarde toe te kunnen voegen. De dolgedraaide machine van de mode verkwist immers niet alleen de oorspronkelijke concepten van ontwerpers, er wordt ook gesmeten met grondstoffen, productiemiddelen, werkkracht, pr-campagnes, retailruimtes én met het waardebesef van de consument. Door vertragingstactieken te onderzoeken en ze op de keten toe te passen introduceert HACKED een nieuwe ontwerpstrategie.

Van Slobbe en Van Benthum zijn ondergedoken in het productiesysteem en hebben de hand gelegd op restpartijen die de ketens op hun productieplekken achterlaten. Met deze kledingstukken en onderdelen van tassen en schoenen zijn ze aan de slag gegaan. Door handmatig een laag over de ‘prefab’ basis heen te leggen, krijgen de stukken weer het handschrift van de ontwerper. Dat handschrift zorgt bovendien voor een samenhangende collectie die nu het prijsniveau kan hebben waarmee de ketens tot dusver alle concurrentie wisten uit te sluiten. Het machtige systeem is gehackt. En door zijn veelzijdige agenda biedt het initiatief de mogelijkheid om het gesprek te voeren over thema’s als overproductie, auteursrecht, verspilling, upcycling en de eigenlijke betekenis van het kledingstuk.

Lees het HACKED Manifest

Francisco van Benthum & Alexander van Slobbe over HACKED

Interview Francisco van Benthum & Alexander van Slobbe
Monique van Heist, met ondertitels

Dit project maakt deel uit van de programmalijn De Dingen en De Materialenen het dossier Materiaalinnovatie van Het Nieuwe Instituut

 

Foto Johannes Schwartz

Like dit bericht? Deel het!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1