21 Mar 2019,
Awearness Fashion

INNOVATE

Rondjes34

Sustainable Innovation: innovaties vanuit technisch, economisch en sociaal perspectief, zodat de samenleving duurzaam gaat consumeren en produceren.

Een aantal begrippen.

BIO-BASED
Het gebruik van (natuurlijke) hernieuwbare materialen in plaats van het eindigende aardolie als grondstof, is een belangrijke pijler voor een duurzame textieltoekomst. De vraag naar hernieuwbare grondstoffen neemt alsmaar toe en ook modebedrijven proberen op allerlei manieren innovatieve, sterke stoffen te sourcen voor hun ontwerpen. Suzanne Lee (London) ontwikkelt uit groene thee, suiker en diverse micro-organismes. Onder invloed van warmte komt een gistingsproces op gang waarbij de bacteriën, gevoed door de suikers, fijne draden van cellulose vormen. De draden kleven samen tot een velletje bovenop het mengsel. Na twee tot drie weken is dit dik genoeg om te oogsten. Het materiaal kan nat op een mal gemodelleerd worden of in droge staat verwerkt worden tot een kledingstuk. . De kleding die ontstaat wordt geverfd met natuurlijke materialen zoals indigo en rode biet.

SMART
Door weefselkweek is de mogelijkheid  ontstaan om los van een levend organisme, huid of lichaamsdelen te kweken. Zo wordt er gewerkt aan kweekleer, een leren jas die in een biologisch laboratorium onafhankelijk van een levend wezen groeit.

3D  is een object creëren door laag voor laag een product op te bouwen. Doordat je veel minder materiaal verbruikt, heeft dit grote milieuvoordelen. Zeker wanneer het mogelijk is om met bioplastics te printen zou de bijdrage van 3D printen aan het milieu wel eens heel aanzienlijk kunnen worden. Ook creeër je producten op maat, geen massaproductie meer. De collectie ‘Escapism’ van Iris van Herpen, is ontworpen met een digitaal bewerkingsprogramma en gemaakt met een lasermachine. Het heeft geleid tot haute couture die op de catwalk is verschenen. Baanbrekend is ook de ready to wear bikini van Shapeways, een Nederlands bedrijf! Het design van de bikini laat zien hoe mooi het resultaat van een 3D print kan zijn. Tevens laat deze bikini, geprint uit nylon, zien dat het mogelijk is om iets in 3D te printen dat zacht is en perfect aansluit op het lichaam.

WEARABLE TECHNOLOGIE
Draagbare technologie is gemaakt van materialen die zichzelf na een beschadiging herstellen, reageren op verwarming/afkoeling, stroom opwekken, verkleuren op basis van veranderende pH-waarde.

 

UA-23259673-1