11 Dec 2018,
Awearness Fashion

De Kapitalist – Bas Kosters

Awearness Fashion is fan van alle ontwerpers die met hun werk een positieve impact op de wereld hebben, maar Bas Kosters neemt een wel heel warm plekje in ons hart in! De kunstenaar blinkt uit in extravagante ontwerpen zoals de internationaal vermaarde penislegging, maar kenmerkt zijn werk met uitgesproken liefde en betekenis. Zo zet hij ons aan tot meer zachtheid in de expositie en het bijbehorende boek “I want it to be soft” en vraagt hij op de catwalk van de Amsterdam Fashion Week om steun tegen homovervolging. Ook is hij de bedenker van ‘The Peacesuit’. www.baskosters.com

Met het kunstwerk ‘De Kapitalist’, dat onlangs werd geïnstalleerd in Museum Arnhem, snijdt Kosters een ander belangrijk onderwerp aan; de financiële status van kunstenaars en de kosten van het creëren van een collectie of object. ‘De Kapitalist’ is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van drie landelijke fondsen en Bas bood ons een verhelderend inkijkje in het maakproces en het prijskaartje van dit object. De ‘kop’, naar het evenbeeld van Bas zelf gemaakt, is een siliconen sculptuur. Bij een dergelijk stuk worden de haren (in de kleur van Bas’eigen kapsel) stuk voor stuk aangebracht – daar zitten heel wat arbeidsuren in! Het lettertype van ‘De Kapitalist’ is een zelfvervaardigd font en het geheel zit in een customizede kauwgomballenautomaat. Het in het oog springende collier is vervaardigd van 14 karaats goud, voor een mooi contrast geregen aan een gevonden stuk sisal.

Voor Awearness Fashion was het gouden collier een mooi stuk om te vragen naar de eerlijkheid van dit goud. Veel nieuw goud wordt onder zeer slechte arbeidsomstandigheden gewonnen, wij vroegen Bas of hij weet wat de herkomst is van zijn goud. Het overviel hem een beetje, maar ‘goudeerlijk’als hij is antwoordde Bas dat hij het niet weet. Hij heeft de grondstof ingekocht bij de grootste goudleverancier in Nederland, maar infomatie over de herkomst van het product is niet geleverd. En dat is natuurlijk meestal zo. De meeste grondstoffen en producten zijn te koop zonder uitleg over waar ze vandaan komen en onder welke omstandigheden ze worden geproduceerd. Ook maakt de vaak lange productie- en retailketen het lastig om een ‘all ok’ predikaat toe te kennen. Toch heeft het zeker impact als je in je rol als consument of inkoper vragen stelt over de herkomst van je product. Een handelaar of producent wordt daardoor gewezen op het belang van een transparant en eerlijk proces. En in een vraaggedreven economie is jouw wens om eerlijke producten te kopen een belangrijke aanjager van een meer duurzame maatschappij.

Bas Kosters gaat bij zijn leverancier navragen waar het goud van het ‘De Kapitalist’ collier vandaan komt, en Awearness Fashion gaat dat antwoord publiceren. Misschien hebben we dan mooi nieuws te melden, maar misschien krijgen we ook wel een ongewenst antwoord. Don’t shoot the messenger, or the artist, in dat geval, maar weet dat vragen, en dóórvragen, absoluut loont.

De Kapitalist’ is te zien in Museum Arnhem.

Like dit bericht? Deel het!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1