21 Mar 2019,
Awearness Fashion

Leren tassen maken met LuPéLo in Tanzania

Op verzoek van Awearness Fashion heeft Lucy Peters, tassenontwerper/maker een kort verslag geschreven van haar missie in Tanzania. Lucy maakt in Nederland een eigen tassenlijn LuPéLo. Iedere tas is anders omdat ze zich keer op keer laat inspireren door mooi restmateriaal. Enkele jaren geleden besloot ze haar kennis en vaardigheden van het tassen maken in te zetten als vrijwilliger bij PUM Netherlands senior experts. Voor PUM was Lucy vorige maand twee weken op missie in Tanzania bij Leather Association Tanzania (LAT). De vraag aan PUM was om assistentie bij het scholen van jonge mensen in het maken van leren tassen. In die periode heeft Lucy in Dar es Salaam 11 jonge mensen de kunst van tassen maken bijgebracht en bezocht ze een leerlooierij.

“Vanwege mijn kennis werd ik gevraagd om deze klus op me te nemen. Al eerder voerde ik 3 missies uit in Nepal en dit was mijn eerste in Afrika. Ik had een vijftal LuPéLo ontwerpen meegenomen en die zijn alle vijf in die twee weken gemaakt. Het resultaat was boven mijn eigen verwachting. Iedere deelnemer (6 mannen en 5 vrouwen) kwam elke dag op tijd, ze waren allemaal zeer leergierig en enthousiast om iets nieuws te leren. Op dezelfde plek worden al schoenen gemaakt.

unnamedHet leer waarmee we werkten was niet van de allerbeste kwaliteit. Op mijn verzoek ben ik een keer mee geweest naar de ‘leershop’ waarvan zij het leer betrokken, in hartje Dar es Salaam. De keuze in leer bleek zeer beperkt. Slechts bruin en zwart leer was daar te koop. Toen de PUM vertegenwoordiger in Tanzania dit verhaal van mij hoorde stelde hij voor om vóór mijn vertrek nog een leerlooierij te bezoeken. Hij regelde dit en op één van mijn laatste dagen bezocht ik, samen met hem en een vriend die een schoenenfabriekje runt, de leerlooierij Lake Trading co LTD. In Kibaha, een uurtje buiten Dar es Salaam. Om 6:30 uur reden we via de doorgaande route A7 richting Morogoro en sloegen we een hobbelig zandpad in en achter een grote ijzeren poort kwamen we terecht op een enorm (desolaat) terrein waarop de leerlooierij stond. Voor het bezoek aan de looierij werden we eerst op het kantoor van Husein (de directeur) getrakteerd op thee en koffie en hield Deogratias (de PUM vertegenwoordiger in Tanzania) een praatje over PUM en wat deze organisatie eventueel ook voor hem zou kunnen betekenen. Husein vertelde dat de looierij gestart is in 2000. In de beginjaren gebruikten ze veel chemicaliën bij het looiproces, maar sinds 2006 hebben ze dat gebruik sterk verminderd en gebruiken ze veelal enzymen in het looiproces. Hij attendeerde mij er ook op dat het niet zo erg stinkt als we verwacht zouden hebben. Dat klopte ook. Hierdoor kunnen ze ook het afvalwater hergebruiken. Ze gebruiken nu materiaal van het Amerikaanse bedrijf Buckman Laboratories, dat overal ter wereld vestigingen heeft, ook in Afrika.

Tot nu toe exporteren ze alleen nog ruwe huiden aan een aantal bedrijven in Europa, waaronder Nederland. Hij hoopt ook nog eens leer te kunnen exporteren naar Nederland. Husein vertelde mij en stelde me voor aan een nieuwe medewerker, die sinds 2 weken in dienst was. Deze man komt uit India en heeft veel kennis van duurzaam leerlooien. Al met al een bedrijf dat met de tijd meegaat en zijn best doet om de kwaliteit van het looien in verschillende opzichten te verduurzamen. Als dank voor mijn bezoek kreeg een schapenhuid mee, met de vraag vooral ook in Nederland aandacht te vragen voor Lake Trading Co Ltd”.

Interessant om te lezen hoe dat daar gaat en hoe men probeert ondanks de beperkte mogelijkheden om dit zo duurzaam mogelijk te doen!

Like dit bericht? Deel het!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1