21 Mar 2019,
Awearness Fashion

De Lochemse Lucy Peters (van wie wij al jaren fan zijn, red.) maakt met haar label LuPéLo al tien jaar tassen en andere accessoires van gerecycled materiaal, bv van leerresten, brandweerslangen en zeildoek. Iedere tas is uniek. Maar nu heeft ze wel iets heel bijzonders gemaakt. Als eerste in Nederland maakte ze een tassenserie van ananasblad, Piñatex genaamd, een duurzaam alternatief voor leer.


Wat is Piñatex?

De Spaanse Carmen Hijosa, die jarenlang werkzaam was in de leerindustrie, heeft in de Filippijnen samen met een team, een materiaal ontwikkeld uit ananasblad dat toegepast kan worden ter vervanging van leer. De vezels voor Piñatex worden uit ananasbladeren gehaald en vervolgens machinaal verwerkt tot textiel. Een ware innovatieve en technologische revolutie omdat het leer echt goed kan vervangen. Piñatex heeft inmiddels de PETA Vegan Fashion Award gewonnen en merken zoals Puma en Camper hebben al prototypes gemaakt met behulp van de stof.

LuPéLo
Vorig jaar zomer kwam Lucy Piñatex tegen op Facebook. Ze was zo vrij het bedrijf dat een verkoopkantoor in London heeft, te benaderen via hun website. Daar wilden ze eerst weten wie ze is en wat ze maakt. Na haar verhaal geschreven te hebben en hen haar website met tassen te hebben laten zien, waren ze enthousiast. Ze stuurden hun ‘catalogus’, een A6je met ministukjes Piñatex en productinformatie. Lucy vond het een uitdaging om ermee aan de slag te gaan en dus bestelde ze het materiaal. Ze was één van de eersten die überhaupt het materiaal mocht bestellen.

Lucy: “Het was best spannend, want je investeert in een nieuw materiaal. De rol bleef nog tot eind van het jaar staan. Toen kwamen de ontwerpen in me op en ben ik gaan tekenen. Er zijn vier ontwerpen (drie tassen en één portemonnee), waarvan ik er ieder 5 maakte en later maakte ik nog een rugzak en een riem. De tassen voerde ik met het witte zeil van de zeilboot en de wollen (bekleding)stof van stalen van Leolux, in verschillende kleuren. Het materiaal was goed te verwerken en heeft volume. Ik heb alle tassen ingewreven met wax waarmee je ook waxjassen insmeert.”

Te koop
De tassen zijn te koop vanaf 15 april tijdens de Lochemse Kunstroute, en daarna via de website van LuPéLo. Kijk voor meer informatie op www.lupelo.nl

Awearness Fashion kreeg van Lucy de eer om haar verhaal in een persbericht te delen (dat hebben we vandaag gedaan) en plaatsen het hierbij zelf als eerste. Wij schreven al eerder over schoenen gemaakt van Piñatex.

 

Like dit bericht? Deel het!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1