21 Apr 2019,
Awearness Fashion

Nieuw leven voor textielindustrie in Enschede

Enschede kent een rijke geschiedenis als het gaat om textiel. In deze aflevering van IJzeren Eeuw kun je zien dat het werken in die textielindustrie destijds bepaald geen pretje was. De Enschedese Annemieke Koster wil nu haar eigen duurzame weverij ‘Enschede textielstad’ opstarten. Ze wil de textielindustrie in Enschede nieuw leven inblazen. Twee unieke textielmachines zijn gisteren vanuit Oostenrijk in Enschede aangekomen.

Als het aan de jonge producent Annemieke Koster ligt, wordt Enschede weer een echte textielstad. Samen met bedrijven uit Twente wil ze een duurzame stof voor spijkerbroeken produceren.

De machines komen uit 1972 en 1973 en stonden lange tijd op het erf van een boerderij in Oostenrijk. Annemieke heeft specifiek voor deze twee machines gekozen, omdat ze veel verschillende garen kunnen verwerken. “Ook zit er een spoel in die van links naar rechts gaat en het garen daarin meeneemt. Daarmee krijg je mooie afgewerkte stoffen. Dus geen gekartelde randjes.”

 “Ik vind het belangrijk dat de consument weet waar zijn kleding vandaan komt en dat het ook een eerlijk product is.”

Toekomstplannen
Ze hoopt dat ze haar bedrijfje in de toekomst kan uitbreiden. “Ik wil nog graag meer machines kopen en daarmee een duurzame boost geven aan de textielindustrie in Enschede.” De eerste opdracht heeft Annemieke al binnen. Met gerecyclede denim stof gaat een bedrijf jurken maken voor zwangere vrouwen.

Annemieke heeft vertrouwen in haar plannen. Zie meer op RTV Oost. Annemieke is 1 van de sprekers tijdens ons Awearness Fashion Café op 16 juni.

vlcsnap-2015-02-10-13h57m05s36
Enschede textielstad rond 1930.

Foto header: Annemieke voor voormalige textielfabriek in Enschede door Jauke Boerdam / RTV Oost

Like dit bericht? Deel het!

3 Reacties

Laat een bericht achter

UA-23259673-1