23 Mar 2019,
Awearness Fashion

Awearness Fashion organiseerde op 18 juni 2015 tijdens het Fashion Festival Arnhem in samenwerking met ArtEZ Centre of Expertise – Future Makers het Awearness Fashion Café over duurzaamheid en innovatie in mode.

In dit filmpje blik je terug op een geslaagde bijeenkomst:

Van kleding lenen en leasen, het gebruik van hennep versus katoen, een geheel nieuw mode businessmodel tot de inzet van 3D bodyscans voor mode op maat voor rolstoelgebruikers: er kwam veel langs tijdens een paar broeierige uurtjes in juni! Er was veel te weinig tijd om alle interessante invalshoeken uitgebreid te bespreken, dus wellicht komt er een grootschaliger vervolg van dit event.

De foto’s gemaakt door Huub Kwekkeboom kun je hieronder bekijken of op Facebook.

Hoe veranker je idealistische ideeën in een solide businesscase? Over deze uitdaging hadden we het tijdens het Awearness Fashion Café. Vijf pioniers presenteerden hun vernieuwende aanpak en waren aansluitend beschikbaar voor vragen. We legden het vast in videoregistraties:

Hasmik Matevosyan
Paradigm Shift in Fashion, door Vrij Nederland uitgeroepen tot radicale vernieuwer 2014 en succesvol spreker tijdens TEDx Maastricht met haar innovatieve en duurzame  modeconcept Paradigm Shift in Fashion. Hasmik noemt mode een fout en dolgedraaid systeem. Hoe kun je dan wel mode creëren die winstgevend is voor modemerken, ethisch en milieuvriendelijk geproduceerd wordt en tegelijkertijd aantrekkelijk en betaalbaar is voor de consument? Lees meer over Hasmik.

Maud Bloemberg
De Kledingbibliotheek Utrecht. De Kledingbibliotheek is een plek waar je unieke designerkleding, duurzame fairtrade outfits en leuke tweedehands stukken kan lenen! Het werkt zoals een bibliotheek: Je zoekt kleding uit, past het en neemt dan mee naar huis wat je leuk vind! Dit willen we in heel Nederland!

Marije van de Windt
A Body Issue uit het Modekwartier Arnhem. De kledinglijn A Body Issue is praktische en stijlvolle kleding voor mensen in een rolstoel. Marije van der Windt – hiervoor in 2014 genomineerd voor de Mooi Mens verkiezing – ontwikkelt deze lijn samen met ontwerpster Katja van Groningen. Hiervoor maken ze gebruik van een 3D-bodyscan en een doorscanbare stoel.

Ben Ratelband
StexFibers uit Arnhem. Met steun van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem werken StexFibers BV, de Stichting Texperium en Pantanova BV samen in het Sustainable Fibers Project om hennep te verwerken tot garens. Hiermee komt een nieuw en duurzaam halffabrikaat beschikbaar voor de productie van o.a. textiel. Kleding van hennep? Ja! Het is veel milieuvriendelijker dan (biologisch) katoen en de Chinezen maakten er 4.500 jaar geleden al kleding van. Ben staat links op de foto.

Erik Toenhake
Lease a Suit/ Dutch Spirit
uit Arnhem. Het leasen van een maatkostuum betekent dat er alleen voor het gebruik wordt betaald. Het kostuum blijft eigendom van de producent. Wanneer het na 2 jaar weer ingeleverd wordt, zorgt DutchSpirit voor de recycling.

Het Awearness Fashion Café werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Arnhem.

Future-Makers_Logo_CMYKawearness_logo2012    LOGO Vermelding

Foto header: door Huub Kwekkeboom

 

Like dit bericht? Deel het!

1 Reactie

  1. Richard 30 mei 2015 at 12:09

    Goed initiatief met mooie line up van bedrijven dus ik ben er ook graag bij!

Laat een bericht achter

UA-23259673-1