info@awearness-fashion.nl

MAC Make a Change festival Den Haag

MAC Make a Change festival Den Haag
11 juli 2019 Awearness-admin

Fair Fashion? Doe het zelf!

Zaterdag 6 juli was de Lange Voorhout in Den Haag speelruimte voor MAC; het Make a Change festival. Onder de monumentale lindebomen konden bezoekers inspiratie en kennis opdoen over een meer duurzame levensstijl. Met onder andere heerlijke vegetarische bitterballen van Haagsche Zwam, Zeewier Cooking live, Lola bikes & coffee, faire chocola van The Chocolate shop, de prachtige verzorgingsproducten van Lush en een echte minigarden van Floors Moestuin viel er volop te proeven en te bewonderen tijdens het festival. Wij weten het al lang, maar hoe meer mensen het ervaren hoe beter: duurzaam en fair is gewoon ‘lekkah’.

Gedurende de hele dag waren er ook diverse workshops te bezoeken (gratis!), waarvan er één door Awearness Fashion werd verzorgd. Met een betrokken groepje deelnemers onderzochten wij wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan een meer faire kledingindustrie. Keuzevrijheid staat bij Awearness Fashion altijd voorop; jíj bepaalt wat voor jou belangrijk en haalbaar is. Voor de één betekent dat een echt heel strikt mode-dieet hanteren, voor anderen ligt het meer in het gebruik van innovatieve materialen, of veel tweedehands, of gewoonweg heel erg lang doen met je kleding.

No fashion, smart, recycle en meer transparantie

Onze deelnemers tijdens het MAC Festival kozen voor verschillende invalshoeken, maar een aantal zaken hoorden we bij iedereen terug: wat ‘in de mode’ is, is nauwelijks relevant, men gaat voor een eigen tijdloze stijl. En het delen en ruilen van kleding met vrienden en familie gebeurt volop, en als er toch onverhoopt iets echt afgedankt moet worden dan gaat dat netjes in de recyclebak.

Wat onze workshop deelnemers heel graag zien is dat er meer betaalbare herstel- en vermaakservice komt; nu is vaak het laten repareren van kleding duurder dan het aanschaffen van een nieuw item. Ons advies hierin is om met kleding die (te snel) kapot gaat gewoon terug te gaan naar de winkel waar je het kocht. Alle kans dat men je niet kan of wil helpen, maar als genoeg mensen dit signaal afgeven (en erover bloggen en posten op social media!) dan verandert er echt wel iets. Onderschat de stem van de consument niet!

Een andere dringende vraag van consumenten blijft om in de kledingwinkels meer informatie te bieden over de herkomst van kleding. Wij willen weten wat we kopen! Wij willen weten of onze kleding onder verantwoorde arbeidsomstandigheden is gemaakt, of het milieu is gespaard, of er geen toxische stoffen in onze (kinder)kleding zitten. Het wordt hoog tijd dat kledingverkopers een goed verhaal kunnen vertellen over de producten die ze verkopen.

TIP: op de website van Schone Kleren Campagne vind je vragenkaartjes die je kunt achterlaten in de winkel; een goed hulpmiddel om meer informatie in te winnen.

 

website: MAC festival

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*