info@awearness-fashion.nl

Boekpresentatie Goede Gesprekstof tijdens Fibershedroute 2023

Boekpresentatie Goede Gesprekstof tijdens Fibershedroute 2023
27 oktober 2023 Jeannette Ooink

Afgelopen dinsdag 24 oktober gaf Martine Nieuwenhuis van Fibershed Nederland, iniatiefnemer van het boek Goede Gespreksstof en de Fibershed route die nog t/m 28 oktober door Nederland ’tourt’, een presentatie over Goede Gespreksstof – Van grond tot garderobe – Natuurlijk moet het nieuwe normaal worden bij het Duurzaamheidscentrum in Deventer, waarna De Jas die Oplost als één van de goede voorbeelden uit het boek werd getoond.

Jeannette Ooink van Awearness Fashion was erbij, samen met Annemarie Huirne van Overlap uit Enschede en Map Renes van Ecopolitan Magazine uit Zwolle. Awearness Fashion heeft ook een bijdrage geleverd aan de crowdfunding die de uitgave van het boek mogelijk maakte. Stijntje Jaspers die het boek in opdracht schreef, interviewde in totaal 72 mensen.

Het met fraaie illustraties vormgegeven boek neemt je mee in de wereld van kleding. Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt? En vooral hoe kunnen we het anders en beter doen dan nu het geval is. Het boek is zo geschreven dat het geschikt is voor 10+ en bij wie anders dan bij kinderen moet je hierover praten, bewustzijn creëren en over andere manieren van omgaan met kleding nadenken?

De boodschap die wij ook al langer meegeven is dat kleding vroeger geen wegwerpproduct was dat ver weg gemaakt werd, maar een waarde had, je kon het zelfs erven. De stoffen werden handgewoven met garen van natuurlijke vezels. Kleding werd gewaardeerd en gerepareerd. Wij willen net als Fibershed terug naar die liefde! Terug naar het vakmanschap en waardevolle kleding die eerlijk is gemaakt en waar mens, dier en milieu niet onder lijden.

Via de persoonlijke verhalen van vele ontwerpers, ondernemers en experts laat het boek zien wat er mogelijk is in de eigen omgeving qua zelf geteelde natuurlijke vezels zoals vlas, natuurlijk verven bv met meekrap, lokale productie, vakmanschap, maatwerk etc.

De Jas die Oplost

Na de presentatie van het boek werd éen van de voorbeelden uit het boek de Jas die oplost, getoond, ook de nieuwe natuurlijk geverfde rode variant die met meerkrap is geverfd. Roua van Rouaatelier vertelde hoe dit proces van verven in zijn werk is gegaan.

De jas is een ontwerp van Matthijs Bosman en is 100% composteerbaar. Het linnen van deze jas is -binnen een project van The Linen Project– gemaakt van vlas dat geteeld is op de Ekoboerderij de Lingehof in Hemmen. Vervolgens is het verwerkt door Van de Bilt zaden en vlas bv in Zeeland en tot linnen geweven door Enschede Textielstad.

Morgen 28 oktober is de laatste dag van de Fibershed route en dan is de open dag bij Enschede Textielstad.

Het boek is o.a. te koop via Bruna.

Roua Atelier

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*