info@awearness-fashion.nl

Een duurzamere garderobe met 15 jaar Awearness Fashion

Een duurzamere garderobe met 15 jaar Awearness Fashion
4 januari 2024 Jeannette Ooink

Dit jaar bestaat Awearness Fashion 15 jaar. In 2009 organiseerden oprichters Wilma Mulder en Jeannette Ooink de allereerste fair fashionshow van Nederland in Arnhem en sindsdien zetten ze zich in voor meer duurzaamheid in de kledingindustrie, vooral door consumenten de weg te wijzen naar een duurzamere garderobe.

Inmiddels weten we allemaal dat de kledingindustrie niet alleen vervuilend is maar ook slecht is voor de mensen die erin werken. Ondanks dat dit door de jaren heen steeds meer aandacht heeft gekregen en veel mensen het graag anders willen, is het nog best lastig om als individu, als consument en koper van kleding echt te beseffen wat jouw aandeel is in dit geheel én er ook nog iets mee te doen.

Wilma en Jeannette tijdens hun tweede grote duurzame mode event in 2009 voor de provincie Gelderland. In jurkjes van gerecyclede wielertruitjes.

Bij Awearness Fashion vertellen we wat er aan de hand is en hoe je hier zelf iets aan kunt doen. Toen we 15 jaar geleden begonnen was vrijwel niemand zich ervan bewust hoe het zat, laat staan dat erover na werd gedacht hoe je hier zelf iets aan zou kunnen veranderen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar het goede nieuws is – daar kwamen wij zelf al snel achter toen we erin doken – dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is!

We worden de hele dag verleid om dingen te kopen. Reclames vliegen je echt om de oren. Fast fashion merken draaien ons een rad voor ogen en vertellen ons dat we hele tijd nieuwe kleding nodig hebben, de laatste trends moeten volgen en dat het ook nog eens heel goedkoop is om dit te doen. De waarheid is dat we op die manier blijven bijdragen aan een verrot systeem waarin de aarde wordt uitgeput, de mensen worden uitgebuit en dat jij als consument met een belachelijk slecht product wordt opgezadeld. Daar profiteert uiteindelijk niemand van.

Nog maar een halve eeuw geleden was kleding een waardevol product. Naar die tijd willen wij terug. De tijd waarin we zuinig waren op onze spullen en goed nadachten voor we iets kochten of we het wel echt nodig hadden en of we er lang mee gingen doen. Wij roemen dan ook de uitspraak van de 1 jaar geleden overleden modepionier Vivienne Westwood: “Buy less, choose well and make it last”.

Hoe je de juiste keuzes maakt en langer met kleding doet, dat kan op veel manieren die bij jou passen.

TIPS VOOR EEN DUURZAMERE KLEDINGKAST

1. Kies eerlijke merken
Deze ligt natuurlijk nogal voor de hand, maar dan heb je ook wat. Koop van de merken die mooie spullen maken en zo goed mogelijk met mens, dier en milieu omgaan. Het worden er steeds meer, en ze zijn er in alle soorten en prijsklassen – van basic tot high-end en van betaalbaarder tot duur.

2. Koop slim
Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Heb ik dit echt nodig? Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan? Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen?

3. Neem kwaliteit boven kwantiteit, kies voor LOVE
Investeer in goede items, en zorg dat je niet met een stapel ‘net-niets’ blijft zitten. Het voelt alsof dit duur is, maar dat is over het algemeen niet waar. Je kunt het zoveel vaker aan dat het goedkoper is dan steeds weer nieuwe shirtjes kopen die weinig kosten, maar je hooguit drie keer aan kan. Leer weer houden van je kleding!

4. Ga voor tijdloos en neem je tijd
Neem dat stuk dat je over tien jaar nog aan kan, maar dan gecombineerd met iets anders. Koop wat je wil in plaats van wat je ziet. Zie je een must have? Slaap er een nachtje over. Of twee. Denk je er überhaupt nog aan?

5. Waardeer tweedehands
Dit is een van de leukste en beste dingen die je kan doen voor een duurzamere kledingkast. De vuilnisbelt slinkt, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, het kledingstuk heeft een tweede leven en jij hebt een uniek item. En: het is vaak goedkoper dan nieuw. Er zijn zat kledingstukken op de wereld, dus genoeg te kiezen.

6. Koop minder
Het klinkt misschien als de minst leuke tip, maar het is stiekem de leukste. Minderen is heerlijk. Ga eens na hoeveel tijd je besteedt aan zoeken naar de mooiste vondsten. Aan het passen, beslissen, twijfelen, terugsturen. Aan elke ochtend weer niet weten wat je aan moet. Hoe meer spullen, hoe meer stress.

7. Was beter
Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang in de badkamer als je doucht in plaats van naar de stomerij te brengen, neem geen droger maar een waslijn – dit scheelt allemaal geld en vervuiling. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit.

8. Ruim op en geef een tweede kans
Wie weet kom je iets moois tegen dat je even was vergeten – en alles wat je niet mooi meer vindt / niet meer bij je past / je niet meer aankan mag eruit. Geef weg, breng naar de kringloop, verkoop, ruil… Veel plezier!

In deze presentatie leggen we het nog eens uit aan de hand van een aantal kernbegrippen Wat is duurzaamheid in mode awearness fashion kernbegrippen | PPT (slideshare.net)

Wil je meer tips en informatie? Volg ons op LinkedIn. Hier delen wij artikelen. Onze focus ligt daarbij vooral op goede initiatieven die doen volgen.

“Buy less, choose well and make it last”

Awearness Fashion event 2009

2 Reacties

 1. desireekester 5 maanden geleden

  Hi Jeannette en Wilma, wat fijn dat jullie steeds weer met nieuwe duurzame ideeën komen. Met de Naaiateliers Kieskleurig zouden we graag willen aansluiten. Inmiddels hebben we anderstaligen opgeleid tot goede naaisters die hun steentje willen bijdragen aan een duurzame kleding maatschappij. Zou graag met gedachten willen wisselen hoe we elkaar kunnen versterken.

  • Auteur
   Jeannette Ooink 5 maanden geleden

   Hi Desiree, we nemen binnenkort contact op om eens te komen kijken in Doesburg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*